de zwarte tulp in ontwikkeling

Elke Frozen Flower heeft voor mij een eigen betekenis. Hoe die betekenis ontstaat, is telkens weer anders. Het kan zomaar ontstaan, van buiten komen. Ik kan die betekenis er zelf bewust in leggen. En soms heeft de betekenis te maken met de bloem zelf. Vaak vertelt de titel van het werk iets over de betekenis die het voor mij heeft.

Fozen Flower van het moment 
Bij veel van mijn Frozen Flowers ontstaat de betekenis door het moment waarop ik de foto maak. Wat heeft er op dat moment invloed op mijn leven? En dan bedoel ik niet het moment waarop ik mijn bevroren bloem pak en ermee aan de slag ga om het tot een Frozen Flower te maken, het gaat verder dan dat. Welke thema’s spelen er? Waar ben ik mee bezig? De Frozen Flower is dan autobiografisch. 

Frozen Flower met een missie 
Het gebeurt ook dat ik heel bewust een richting of betekenis aan een foto geef omdat ik iets duidelijk wil maken. Iets wil zeggen. Iets wil laten zien. Dat is niet direct autobiografisch maar heeft natuurlijk wel met mijzelf te maken. De Frozen Flower wijst mij dan de weg en toont dat aspect van zichzelf wat ik op dat moment wil laten zien. 

Frozen Flower met een gouden randje 
Soms krijg ik bloemen van een vriend of een vriendin. Van een familielid of van één van mijn zoons. Als zo’n bloem een Frozen Flower wordt, is het werk een levenslange herinnering aan de gever. Dat geeft deze Frozen Flower, naast de betekenis die ontstaat of die ik er in leg, nog een extra betekenis.  

Geef je eigen betekenis aan een Frozen Flower. 
Het is voor jou als kijker helemaal niet belangrijk om te weten welke betekenis een Frozen Flower voor mij heeft. Of ik er iets mee wil zeggen. Van wie ik de bloem kreeg. 
Het gaat erom wat jij ziet, beleeft en ervaart. Voor jou heeft het kunstwerk direct een andere betekenis. Kreeg je de Frozen Flower cadeau van een speciaal persoon? Kocht je het voor jezelf, omdat je er spontaan verliefd op werd? Kocht je het aan omdat het zo mooi bij je nieuwe interieur paste? Die nieuwe betekenis zal je altijd bijblijven en krijgt met de jaren meer waarde. 

Wat betekenen Frozen Flowers voor jou? 
Kom mijn Frozen Flowers bekijken. Ze zijn de komende maanden op veel plaatsen in Nederland te zien. En ze maken ook een uitstapje naar België.  

Weespers aan de Wand
8-10 juni 2019
Van Houtenkerk en synagoge, Weesp
weespersaandewand.nl

Kunstschouw Zeeland 
Van 15 tot en met 23 juni 2019 
Hampshire Hotel Renesse, Vroonweg 33-35, 4325 DA Renesse
www.kunstschouw.nl

ART Hilversum
21-30 juni 2019
Overzichtstentoonstelling MuseumHilversum en Gate 51, Noodweg 51 te Hilversum
arthilversum.nl

Gallerie Kunst aan de Kade
13 juli – 5 september 2019
Vereeniging Sociëteit Het Meisjeshuis, Oude Delft 112, 2611 CG Delft
kunstaandekade.com

Jan Garemijnzaal (Belfort)
27-28-29 december 2019
Markt 7, 8000 Brugge