Bloemen in ijs fotograferen

Zolang ik mij kan herinneren fotografeer ik bloemen. Bloemen in de vrije natuur, bloemen in boeketten, een bos bloemen, een enkele bloem. En met de komst van de digitale fotografie werd dit alleen maar makkelijker.

Ik vond het verwelken van bloemen altijd al een heel mooi proces dat ik heel geïnteresseerd volgde. En fotografeerde. Stap voor stap. Tot ze in de groene bak of op de composthoop eindigden.
Nieuwsgierigheid leidde tot de volgende stap. Ik ging bloemen invriezen en gaf ze een tweede kans om hun schoonheid in het proces van verwelken te laten zien.

Vaak krijg ik de vraag waarom ik de bloemen ben gaan invriezen en niet (bijvoorbeeld) ben gaan drogen. Eigenlijk kan ik dat niet goed verwoorden. Je denkt na, bewust en onbewust, over de bloemen, de foto’s, het verwelken en verdorren…. Waar het (voor mij) voor staat, waarom ik het zo’n mooi proces vind, waarom ik de bijna uitgebloeide bloemen (die ik nog zo mooi vind) een tweede kans geef.

En dan ga je experimenteren met ijs… Het resultaat is op deze site te zien. Toen ik hiermee begon te experimenteren, voor mezelf, zonder een direct doel voor ogen, heb ik nooit verwacht dat ik ermee zou gaan exposeren, verkopen, een site zou hebben, en een huis vol met mijn eigen bloemenfoto’s.

De foto bij dit blog is een grote print (toen nog op canvas, wel van een goede kwaliteit, geprint) van mijn eerste ‘echte’ fotosessie van een ingevroren bloem. Na een periode van testen met invriezen en fotograferen was deze lelie mijn eerste echt ‘project’.

‘Lily’, mijn eerste ‘echte’ foto blijft een speciale.