De zwarte tulp. Mensen zijn er al honderden jaren naar op zoek. Dat begon al in de 17eeeuw, tijdens de tulpenmanie. Tulpenbollen waren toen evenveel waard als Amsterdamse grachtenhuizen, totdat de bollenhandel in één keer instortte. De zwarte tulp werd door de kwekers niet gevonden. Ook vandaag gaat de zoektocht naar de zwarte tulp door. De tulpenkwekers van vandaag komen – door kruisen en veredelen – steeds dichterbij puur zwart. 

Van kunst tot sport 

Die lange zoektocht heeft veel mensen geïnspireerd. Bijna twee eeuwen geleden werd er een – nog steeds heel beroemde – roman over geschreven. In het begin van de vorige eeuw werd er een film gemaakt over de zwarte tulp.  En misschien kenje de televisieserie wel. De Zwarte Tulp is ook de naam van een museum én de bijnaam van een beroemde voetballer. 

Het gaat om de zoektocht 

Maar een échte diepzwarte zwarte tulp? Misschien is zo’n bijzondere bloem wel te mooi om waar te zijn. En is de zoektocht naar zoiets onbereikbaars eigenlijk niet veel spannender dan het vinden ervan? Want tijdens die zoektocht doe je ontdekkingen die anders voor je verborgen waren gebleven… 

Mijn eigen zoektocht naar de zwarte tulp

Ook ik ben op zoek naar een ‘zwarte tulp’. De perfecte Frozen Flower. De ultieme foto die precies vertelt wat ík zeggen wil. Mijn zoektocht is ook een ontwikkelingsproces. Wat wil ik laten zien? Hoe kan ik dat het beste doen? Wat leer ik ervan? Wat inspireert me? En hoe lastig ook, die zoektocht brengt me elke keer weer een stapje verder en levert fascinerende beelden op. Uitdagend vaak. Uitbundig. Een enkele keer ook triest. Maar altijd intens. Op zoek naar het ultieme beeld gebruik ik alle soorten bloemen. Ook tulpen. 
In de kunst staat een tulp voor met jong leven, aarde en de vleselijke lust. Een rode tulp vertelt het verhaal van een perfecte liefde. En een zwarte tulp? Een bos dieppaarse tulpen leverde bijzondere resultaten op. Heb ik met deze beelden mijn zwarte tulp gevonden? Oordeel zelf! 

Andere Frozen Flowers

Tot en met 7 april hangen mijn Frozen Flowers, als onderdeel van de expositie Colours of Winter, in het Flower Art Museum in Aalsmeer (geopend van vrijdag tot en met zondag).

6 en 7 april worden mijn Frozen  Flowers geëxposeerd in de Lambertuskerk in Raamsdonk.

13/4 en 20/21/22 april zijn de Frozen Flowers te zien in Galerie Artijean in Kaatsheuvel.

21/22 april zijn de Frozen Flowers onderdeel van de Kunstroute Beemster in het Heerenhuis van Brasa in Middenbeemster.